top of page

Úspěch není titul

Aktualizováno: 15. 3.


 

Pro každého znamená úspěch něco jiného. Pro někoho je pozice ve firmě, pro jiného mít známou tvář, pro dalšího mít firmu, která nese prestižní jméno. Za úspěšné lidi často považujeme známé osobnosti, protože jejich úspěch můžeme veřejně sledovat. Za úspěšného člověka někdy zdánlivě považujeme člověka, co má hezký dům a výrazné auto. Co je vlastně úspěch a je to trvalý status?

Pro mne je úspěch určitě  to, že jsem jako svobodná matka neskončila v azylovém domě. Skutečně, když se mi narodila dcera, často  jsem  jezdila okolo domu, který sloužil jako azyl pro svobodné matky. Má nejhorší noční můra byla představa, že bych někdy opravdu své existenční nároky nezvláda a stáhla sebe i mou dceru do azylového domu. Naštěstí jsem žila na hony vzdálená od této smutné reality jiných žen. Můj úspěch bylo první  auto ve velmi mladém věku, časem pak první byt s pokojíčkem pro dceru.   Můj úspěch bylo založení malé regionální firmy,  o které se hodně a hezky mluvilo.  Můj úspěch byla moje fotografie na billboardu, když jsme tehdy otvírali pobočku banky v mém rodném městě. Můj úspěch byl vydaný článek v HN na celou zadní stranu, kdy ještě v předvečer uzávěrky na mě můj editor řval, že to tak dlouhý do novin nepustí. Můj úspěch byly státnice, můj úspěch bylo založení další své vlastní firmy, můj úspěch byli vydřené peníze na studia mé dcery v prestižní zahraniční škole. Můj úspěch také bylo, že jsem své štěně stihla převychovat dříve než mne došla trpělivost a on putoval do psího Klokánka. Můj úspěch byly i prestižní pozice ve známých firmách.  Přesto jsem se často cítila na dně. Nadoraz, na zhroucení. Rozhodně jsem často cítila strach z udržení své existence, spíše než pocit úspěchu.  

Jak jednou dosáhnete na vrchol svého úsilí a cítíte se jako vítěz, trvá to jen chvíli, ten pocit blaženého úspěchu. Nemůžete po dosažení úspěchu prohlásit tak a teď to mám navěky jako akademický titul. Musíte na svém úspěchu dál stavět, dál růst. Jinak to nejde.  Ačkoli by mnoho lidí zvenku o mě tvrdilo, že jsem úspěšná, já se tak cítila jen chvíli, jen když jsem něco dokončila, něčeho dosáhla, něco zvládla. Ale není to pocit úspěchu, když vstáváte a usínáte.  Já vstávám a usínám spíš s pocity dobrého i zlého adrenalinu, jak to bude dál, jak to zvládnu, dokážu to? Možná bych ráda o sobě spíš šířila, že jsem silná a odvážná, než se oceňovala titulem úspěšná. Ale o úspěch stojím. Stojím o to se posouvat ve své kariéře, stojím o to mluvit anglicky jako rodilý mluvčí, stojím o to, abych mohla mít vlastní venkovský dům, stojím o to, abych naspala knihu do mého šuplíku. Teď právě stojím o to, aby tento článek měl úspěch a mne se podařilo zanechat ve vás pocit sounáležitosti a podpory na vaší cestě za úspěchem.

A to je můj vzkaz pro Vás! Myslete na úspěch, ale každý den žijte jako odvážní a silní lidé, Titul odvahy a síly můžeme hrdě nosit do konce svých dnů, i v dobách oslav úspěchů, ale především v dobách zlých. Držím Vám palce a myslím na Vás, protože vím, kolik odvahy a síly potřebujete každý den!




Vaše Mirka  

33 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Žárovka

Life & Business & Money Coach

bottom of page